Als freelancer/zzp’er moet je vier keer per jaar even gaan zitten en aangifte omzetbelasting doen. Het leukste moment van het kwartaal, not.

Na een paar keer aangifte te hebben gedaan zul je eraan wennen. Je begrijpt wat je administratie allemaal inhoudt en wat je eigenlijk aan het doen bent in het register van de Belastingdienst.

“Ja, ik kan je zeggen: dat was wel even schrikken”

Zonder enige ervaring op dit gebied heb ik mij twee jaar geleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als freelancer. Geen idee dat een aangifte omzetbelasting op mijn pad terecht kwam. Zeker niet dat dat wel vier keer per jaar gedaan moest worden. Ja, ik kan je zeggen: dat was wel even schrikken. Op mijn gemak ben ik er in het eerste jaar iedere keer rustig voor gaan zitten en heb ik netjes mijn gegevens doorgevoerd.

Nu ik twee jaar verder ben begrijp ik ein-de-lijk wat ik allemaal aan het doen ben. Want die vermindering kleine ondernemingsregeling zat mij vaak in de weg, terwijl dat helemaal niet nodig is. Dit betekent simpelweg dat het bedrag wat jij aan de belasting moet afdragen komt te vervallen. Let wel, dit geldt alleen bij een bepaald bedrag.

“Als u in een jaar minder dan € 1.883, maar meer dan € 1.345 aan btw moet betalen aan ons, krijgt u vermindering op het btw-bedrag. Moet u € 1.345 of minder betalen? Dan hoeft u geen btw te betalen”, meldt belastingdienst.nl

Daarnaast hoef ik, als kleine ondernemer, alleen mijn voorbelasting (uitgaven) en omzetbelasting (inkomen) door te geven. Dat is basically 21% van het geld wat wordt uitgegeven (de investering) en 21% van wat binnenkomt.

Heb jij weleens moeite met deze aangifte?

Regards,
Lauryn