In deze branche is het lastig om in te schatten wanneer je om een vergoeding kan vragen én hoeveel je dan überhaupt mag vragen…

Dit is een onderwerp waar ik nog steeds niet zeker over ben. Het blijft iedere keer weer lastig om te bedenken of je hiervoor wél of niet een vergoeding kunt vragen. Ik zal mijn gedachten met jullie delen.

vergoeding

Over het algemeen ga ik vooral samenwerkingen aan in vorm van een zogenaamde barter deal, dat houdt in dat je bijvoorbeeld een product of dienst krijgt in ruil voor content. Vaak kijk ik hierbij wel naar de waarde van het product. Mocht deze in mijn ogen laag zijn, neem als voorbeeld een product t.w.v. €10, dan vraag ik daar altijd een vergoeding naast. Mocht ik het product voor privé gebruik al heel graag willen hebben, kijk ik er anders naar. Dan is in principe mijn behoefte al bevredigd en vind ik het niet nodig om daarnaast nog uitbetaald te worden. Het ligt dus heel erg aan de situatie.

Maar wat is nu een richtlijn? Overal op internet vind je diverse tabellen wat de situatie erg ingewikkeld maakt. Onlangs kwam ik er een tegen waar ik mij goed in kon vinden. Hiervan heb ik mijn eigen tabel gemaakt:

Je kunt je in de toekomst houden aan bovenstaande tabel en eventueel ook bespreken met jouw opdrachtgever / samenwerking.

Dus wanneer vraag je om een samenwerking?

— Als het aanbod van de andere partij niet bevredigend is voor jouw brand. Bijvoorbeeld: een barter deal van lage waarde.
— 
Als je een groot bereik hebt opgebouwd dat geld waard is. Zie bovenstaande tabel voor een richtlijn.

Uiteraard bepaalt iedereen op zijn eigen manier hoeveel hij aan de andere partij vraagt en wanneer hij/zij dat doet. Dit artikel is slechts een voorbeeld van mijn werkwijze.

Regards,
Lauryn